lørdag 24. september 2011

SMS i skolen

Når elevene får med brev hjem i sekken, er det ikke sikkert at all informasjon kommer frem til foreldrene – og dette vil få konsekvenser for foreldrenes deltakelse og orientering.
E-post gjør at informasjonen kommer direkte til foreldrene, og det er selvfølge viktig at e-post adressen er operativ og at den sjekkes med jevne mellomrom – men det er ikke alle som sjekker den hver dag.
Læringsplattformer samler mye informasjon og alle vet hvor de kan finne informasjonen – informasjonen er alltid tilgjengelig.
Det er én kommunikasjon som er enda mer effektiv enn dette, og det er sms på mobilen. Alle har en mobil og den er rett i nærheten til enhver tid. ”En sms leses innen ti til femten minutter etter at den er sendt.” sier Håkon Kalbakk fra Mobilskole i en artikkel hentet fra Aftenposten innsikt, september 2011 (Tessem, 2011)
Mange lærere bruker gjerne sin private mobil eller en skolemobil i denne type kommunikasjon med foreldrene. Hvordan klarer en da å ta vare på informasjonen som utveksles? Hvordan er det å få meldinger fra foreldre i tide og utide?
”Mobilskole er et SMS-system som skaper enkel kommunikasjon mellom skole og hjem. Elevene digger det, foreldrene synes det er trygt, lærerne får tid og skolen sparer penger.” (Kilde: http://www.mobilskole.no/om/)
"Vi ser at vi har bedret foreldresamarbeidet betraktelig." sier inspektør Katrin Meløy ved Veivet skole når hun forteller hvordan de har klart å få foreldredeltakelse opptil 80% (Tessem, 2011)
Se filmen ”Meldingsboka –en hjørnestein i norsk skoleverk” http://www.youtube.com/watch?v=mBYgcqApaIE&feature=player_embedded)
Hva tror du om dette?

8 kommentarer:

  1. Jeg har ikke prøvd mobilskole, men argumentene for å gjøre det er gode... klare fordeler her. Har snakka med flere som bruker det og er fornøyde.

    SvarSlett
  2. Og videoen er morsom!!! Vi tar gjrene imot flere tips av dette slaget!

    SvarSlett
  3. Det er et interresant utgangspunkt du har der. Ved min skole er sms kun bestemt som ikke godkjent som bruk ved fravær av elever. Det er fint om foresatte varsler pr. sms, men ikke godkjent som melding ved fravær. Når det gjelder ditt utgangspunkt så er dette også et stort problem ved oss. Ingen har oversikt over om alle og hvor hyppig mail og informasjon blir lest. Vi følger det opp på "gammel" måten, ved dialog. Artig å følge med om du får noen nyttige tips på dette.

    SvarSlett
  4. I kulturskolen så bruker vi sms som en del av skolens administrasjonsprogram.Det er effektivt og nyttig.Tidligere brukte vi mye tid på å ringe hjem,skole og foreldres jobb hvis vi måtte avlyse undervisning i mangel på vikar.Kanskje seksti danseelever skulle ha melding på kort tid.Det var en stor stressfaktor.Sms er enveis,så det er ingen gjensidig kommunikasjon.Neste skritt må bli toveis.Jeg tror på sms som meldingsystem,faren er at det kan bli for lett å "bare" sende sms.

    SvarSlett
  5. Dette er en test. Forsøker å få lagt inn en kommentar med nettelseren Firefox. Så får vi se ...

    SvarSlett
  6. Jeg tror at meldinger og bruk av telefon vil bare øke i fremtiden. Jeg har selv ikke erfaring med at det blir satt i system på skolen, men oppfordrer elever og foresatte å melde til meg på mobilen. Har til dags dato ikke opplevd at noen misbruker dette. Hverken elever eller foreldre. I dag er det også lett å ta vare på mld. ved å overføre til en pc etc. hvis en tenker at det er et bedre oppbevaringssted for slike ting. Og her kommer vel litt etikk inn i bildet. Jfr. Skolementor, hvor blant annet skolens systemer for oppbevaring av digital informasjon blir viktig. Er det riktig å oppbevare meldinger på en telefon slik det er idag? Vet at noen bedrifter har det de kaller "kill" funksjon på mobilen, hvor all data på mobilen kan slettes om den mistes. Sist jeg var i møte med Telenor, så sa de at denne funksjonen enda ikke var tilgjengelig for det private marked. Men her endres jo ting raskt... Det som også er greit med en slik "kill" funksjon er at en kan gjenopprette all data om mobilen finnes igjen.

    Selvsagt er det store muligheter for feilmeldinger, i den forstand at en har glemt mobil/uten strøm etc. men tror også at dette blir bedre fremover. Ser bare på meg selv, hvor "lost" jeg er uten mobilen med.

    SvarSlett
  7. Ser at du nevner den såkalte SMS-skolen, og er ikke helt sikker på om jeg stiller meg like positiv til den tankegangen. Lurer mange ganger på om skoleverket er i ferd med å tilegne teknologien mer plass og VELDIG mange flere kvaliteter enn den egentlig fortjener.
    Er skolene i ferd med å være med på å gjøre elevene mer avhengige av tekniske "duppe-ditter" som må være tilgjengelig til enhver tid?
    En liten kommentar til det sitatet du har lagt inn fra mobilskole.no: Der siterer du som følger..."Elevene digger det, foreldrene synes det er trygt, lærerne får tid og skolen sparer penger.” Det jeg mener mangler her er at lærerne ofte taper penger. Ved enkelte skoler går slik mobilbruk fra lærernes private mobiltelefoner, og det føles definitivt ikke riktig. Da burde et minimumskrav være at hvertfall kontaktlærerne har jobbtelefoner som de disponerer.

    SvarSlett
  8. Det er spennende å lese kommentarene, og siden jeg har gått videre på bloggen tenker jeg det er naturlig å legge inn en oppfølgingskommentar fra min side.

    I innlegget er det kun en kort presentasjon, mer utfyllende ligger i linkene. Derfor noen tilbakemeldinger.

    Mobilskole, som tjenesten heter, er toveiskommunikasjon da foreldrene sender sms til skolen og skolen sender sms til foreldrene. Elevene kan også inluderes i denne tjenesten.

    Skolen bruker dette for å spre informasjon til alle med noen tastetrykk, og foreldre bruker det til å gi en kort beskjed direkte til barnets kontaktlærer.

    Hver klasse har sitt kode ord; eks "St.Eystein 8". Da kommer smsen til lærerens mail, og læreren svarer fra sin mail og foreldrene får en sms på sin mobil. Det er det snedige!

    Fordelene er at alle smsene inn og ut samles i en database (ikke på mange forskjellige mobiler), lærerne bruker mailen for å svare (altså ikke sin egen mobil), informasjonen kommer til alle på kort tid og jeg som rektor kan sende en sms til hele personalet. Derfor er denne tjenesten en del av kriseberedskapen til skolen.

    I tillegg har vi mobbevarsel "St Eystein mobb" og den meldingen kommer til skolens ledergruppe. Når det gjelder IKT og skole, synes jeg dette er et godt verktøy som jeg anbefaler dere å se nærmere på.

    SvarSlett